Blind Vold Finnes Ikke

Hvordan du kan unngå å bli et voldsoffer?Spørsmål og Svar om Blind Vold & Dagens Volds Problematikk
Av Øystein Henriksen


Spørsmål
Vi ser stadig nyheter om såkalt blind vold i samfunnet og det kommer sannsynligvis ikke til å bli bedre med det første. Har det blitt slik at vi må begynne med selvforsvar for å kunne gå ut en tur på byen?

Svar
Personlig sikkerhet handler om å være bevisst og å ha en plan. Hvis du vet hva du skal gjøre og hva du må unngå så vil du være i stand til å håndtere truende situasjoner. Om ikke annet så lytt til magefølelsen og følg dine instinkter når det handler om sikkerhet, det kan være det som redder deg fra å havne i uønskede situasjoner.

Det er noen enkle tiltak vi kan gjøre for å unngå å bli et tall på statistikken.

Det viktigste er i motsetning til hva mange tror, ikke å melde seg inn i en kampsport klubb eller å ta et selvforsvars kurs. Løsningen er noe så enkelt som bevisstgjøring. Det er mye viktigere å kunne oppdage og unngå potensielt farlige situasjoner, enn det er å kunne håndtere dem.

La meg belyse det med et eksempel. Du er ute en kveld og på fortauet et stykke lengre frem, ser du en gjeng du føler kan være en trussel for deg når du skal passere dem.

Hva gjør du?
1. Ingen ting, du ignorerer magefølelsen og går videre.
2. Gjør deg klar til å sloss, du har trent selvforsvar/kampsport og satser på at du kan skremme eller ta dem.
3. Krysser gaten for å benytte det andre fortauet.

Riktig Svar er
"Ingen av alternativene over!".

Du tar en annen vei, så snart du oppfatter at det kan oppstå ett problem. Hvis du er bevisst, så unngår du å sette deg selv i slike situasjoner,
du unngår Blind Vold problematikken.

"Hvis du ikke er tilstede - så havner du ikke i trøbbel."

Min mening er at alle valg som involverer fysisk selvforsvar, forutsetter at du uforvarende har havnet i en situasjon du ikke kommer deg ut av.

Selvforsvar er ikke målet, det er ikke svaret og det gjør heller ikke situasjonen bedre, det er kun snakk om ”skadekontroll”.

Det er rett og slett verktøyet som sørger for at den skaden som har oppstått ikke blir større.

Det beste er derimot å unngå hele Blind Vold problematikken ved å sørge for at slike situasjoner ikke oppstår i det hele tatt.


Blind Vold finnes ikke. Det som fremstår som Blind Vold, er i realiteten "Målrettet Vold", mot et eller flere individer - som overfallsmannen, anser som et lett bytte.


Spørsmål
Mener du at jeg personlig kan ha noen innvirkning på om jeg skulle bli utsatt for såkalt blind vold eller ikke?

Svar
Ja, hvis du blir trakassert, overfalt eller angrepet "utsatt for såkalt Blind Vold", så er det ofte din egen feil.

Det betyr ikke at du som et voldsoffer har bedt om å bli overfalt eller at du skal bebreide seg selv for denne hendelsen. Det betyr at du har oversett en eller flere muligheter til å unngå hele situasjonen og at du bør lære av dette.

Saken er den at man blir ikke overfalt helt vilkårlig, man blir overfalt "utsatt for blind vold" fordi man →

”Passer inn i profilen til et offer for blind vold”.

Det betyr at man befinner seg på feil sted, til feil tid, med feil holdning.
Hvis du befinner deg på ”galt” sted om natten, alene, så er du allerede et ”offer” for blind vold.

Hvis du ikke passer inn, føler deg utenfor ditt område, opptrer som om du ikke hører til der du er (eller er redd), så er du programmert til å være et ”offer” for blind vold.

Hvis du i tillegg ikke oppfatter det som skjer rundt deg eller er engstelig og opptrer som en redd hare, så forteller du andre at du er et ”offer”. Når du så treffer på et ”rovdyr”, er det mulig at du blir dagens middagsmat.

Mye av det som utgjør statistikken "blind vold" i dag kunne ha vært unngått, hvis noen enkle forhåndsregler ble ivaretatt, tenk deg følgende situasjoner;

- "Jeg ville bare komme meg hjem etter en kveld på byen, det var kaldt å vente på taxi der jeg sto med en tynn bluse og miniskjørt. Jeg tenkte ikke over at det satt tre menn i bilen, de sa jo at de skulle samme vei som meg."

- "Jeg tenkte ikke over at jeg gikk i dette området nattes-tider iført selskapsklær med synlig gullklokke og smykker, i ettertid husker jeg flere tilfeller hvor jeg har lest i avisen om overfallog ran i dette området."

- "Jeg og kameraten min stod med hver vår pils i baren, når en fremmed skumpet borti meg med vilje. Jeg la ikke merke til vennene hans og jeg forstår nå at det var dumt av meg å spille tøff. Det hadde vært billigere å kjøpe meg en ny øl enn å kjøpe 4 nye tenner."

La meg sammenligne hjernen vår med en datamaskin. En datamaskin gjør i hovedsak to jobber;
1. Den tar imot og gir fra seg informasjon (input/output).
2. Den behandler informasjon.
Det er akkurat det samme som vi mennesker gjør, bortsett fra at vårt system er mye mer avansert.

Først må vi bli bevisst på og oppfatte alle signalene som er av betydning for oss. Med dagens stressnivå og med den bedøvende effekten av stimuli som alkohol osv, så er dette enklere sagt enn gjort. Deretter er vi avhengige av kommunikasjon, vi må sørge for at det vi ser og hører (input) og det vi sier eller prøver å formidle (output) når frem.

Så kommer det vanskeligste punktet, nemlig forståelse (behandling) av informasjonen. Hva er den faktiske betydningen av det som blir kommunisert.

En av de største problemene for mange mennesker i dag, ser ut til å være at de lever i en form for transe. De går på autopilot uten å tenke på hvilke følger egne og andres handlinger kan ha for livet sitt.

Det første skrittet på veien er å starte med konsekvens tenkning, hva gjør du og hvorfor. Hva er det du prioriterer i livet og hva blir konsekvensen av dine handlinger.


Spørsmål
Hvordan går jeg frem for å bli mer bevisst?

Svar
Start med å stille deg selv noen enkle spørsmål for å se om du står i faresonen for å bli et voldsoffer.
• Er jeg et potensielt voldsoffer?
• Passer jeg inn i profilen til et offer for blind vold?
• Hvordan kan jeg unngå å bli et offer?
• Vil min respons til en voldelig konfrontasjon være basert på fornuftige handlinger for å unngå skade, eller kan det hende at min respons vil være panikk, frykt eller at jeg blir så paralysert at jeg ikke får gjort noe?

Så snart du har satt i gang denne bevisstgjøringsprosessen, vil det dukke opp flere spørsmål og du vil kanskje føle at du ikke har svar på alt, det er helt ok.
Løsningen på dette er først og fremst sunn fornuft.
Ting skjer som regel ikke helt vilkårlig, det er vanligvis betydelige advarsler og signaler før noe skjer. Noen ganger er det åpenbare advarsler, andre ganger små tegn og det å lære seg å lese disse signalene er hvert enkelt individs ansvar, dersom man ikke ønsker å bli et offer for blind vold.

Hvis en person blir et offer for blind vold, så er det ofte fordi han ikke tenkte seg om på forhånd eller fordi han ikke oppfattet signalene.


Spørsmål
Hva kan jeg gjøre for å redusere sjansene til å bli et voldsoffer "offer for blind vold"?

Svar
Sørg for at du ”ikke passe til profilen på et offer for blind vold”.
Det vil ikke garantere deg mot å bli overfalt siden det ikke finnes noen garanti for hvordan enkelte mennesker handler, men oddsen vil reduseres betraktelig.

Unngå å sette deg selv i potensielt farlige situasjoner (Tenk Først - Handle Deretter).

Unngå å ferdes på ”gale” steder om natten, i mørket, alene osv hvis du ikke må. Hvis du kan unngå noe ved å ta en omvei som er dobbelt så lang som den vanlige veien, så er du ikke feig, men smart og forutseende. Det beste forsvar er å ikke være tilstede.

Hvis du må dra til et tvilsomt sted, gå flere sammen og unngå farlige situasjoner. Det er sikkerhet i antall, men sørg for at de du er sammen med også forstår hvordan de skal oppføre seg slik at de ikke kommer ut for vanskeligheter (og drar deg med seg).

Vær bevisst på omgivelsene og prøv på å passe inn som best du kan når det gjelder oppførsel og hva du har på deg. Å ikke tiltrekke seg oppmerksomhet er god kamuflasje, hvis ingen legger merke til deg - vil du ikke være et mål for en aggressor eller blind vold.

Kommunikasjon i form av hva du sier (verbal) og hvordan du opptrer (kroppsspråk) er en viktig del av tilhørighet. Hvis du ser ut til å være i ditt rette element, så vil de fleste verken bry seg om deg eller legge merke til deg.

Vær forsiktig med å gjøre et stort nummer av hvor moro du har det, da enkelte aggressorer tyr til vold fordi de ikke tåler at noen har det bra mens de selv føler seg mislykkede.

Lat som du er målrettet og selvsikker, du vet hvor du skal og hva du driver med. Se på omgivelsene og menneskene rundt deg, litt øyekontakt er bra, men ikke stirr på noen da det lett kan føre til konfrontasjon.

Det er viktig å ikke gå rund og se i bakken siden det er noe som varsler andre om at du er et mulig offer.
En aggressor ser etter et lett offer. Hvis du ser ut som et lett offer, kommer han etter deg. Hvis du gir inntrykk av å være selvsikker og tøff uten å være truende, så venter han på neste bytte.


Spørsmål
Mener du at en tur på byen krever planlegging?

Svar
Bevisstgjøring er nøkkelen til å unngå problemer og det er noen få ting du bør tenke på før du tar deg en tur ut. Dette er ikke noe stort arbeid som vil hindre deg i å ha det moro, det er heller de tingene som gjør at du kan nyte opplevelsen av en fin kveld på byen f.eks.

• Gå ut med venner, her tenker jeg på reisen til og fra byen – det er mindre sjanse for å bli utsatt for noe når man er flere sammen. Ikke bare bli borte fra de du er sammen med uten å fortelle hvor du går og avtal et møtepunkt for hjemreisen.

• Vær høflig, hvis du skumper borti eller søler ut drinken til en annen gjest, så be om unnskyldning og tilby deg å kjøpe en ny hvis nødvendig.

• Trekk deg vekk fra trøbbel, den kortsiktige tilfredsstillelsen av å komme med slengbemerkninger osv., bringer fort med seg mye større problemer.

• Transport, dette burde være unødvendig å si, men du bruker selvfølgelig en drosje med “TAXI” skilt på taket og ikke en ukjent privatbil... Hvis du står i taxi kø, unngå slengbemerkninger osv og hvis nødvendig overlat bilen til noen du oppfatter som en potensiell trussel. “Det er ikke verdt å bli et voldsoffer pga krangel om en taxi.”

• Tar du nattbuss, så sett deg i nærheten av sjåføren og gi han beskjed hvis du skulle føle deg truet av noe eller noen.


Spørsmål
Hvordan man drikker har vel også noe å si for sikkerheten?

Svar
Ja selvfølgelig, du bør drikke med måte og ikke alt på en gang – med andre ord "det er smart å kjenne sine begrensninger".

• Du bør alltid spise et godt måltid før en kveld på byen.

• Fordel inntaket av alkohol utover hele kvelden og sørg for å drikke mye vann, gjerne en halv liter for hvert glass med alkoholholdig drikke.

• Hvis du føler deg full eller svimmel etc., så skift over til mineralvann eller kaffe en stund. Det vil også ha en positiv innvirkning på hvordan du føler deg i morgen tidlig.


Spørsmål
Er det noen andre ting man bør tenke på?

Svar
• Hvis du har mulighet så avtal med en venn eller et familiemedlem om at du ringer hvis du får problemer og hva denne personen skal gjøre hvis du ringer – hente deg, ringe politiet osv. Men husk at «Å ringe til noen, IKKE vil redde deg fra å bli et offer for blind vold – Her & Nå». Bedre føre var og ringe før situasjonen har oppstått...

• Du bør unngå å gå rundt i byen alene. Hvis du ikke har noe annet valg, så gå på trafikkerte veier med gatelys og unngå snarveier gjennom områder som er dårlig opplyst.

• Gå mot møtende trafikk, slik at du ikke blir overrasket av en bil som kommer bakfra.

• Hvis en bil stopper og noen tilsynelatende skal spørre deg om veien, bør du sørge for å holde deg på avstand, slik at du ikke kan trekkes inn i bilen.

• Hvis du ser noen som krangler, hold deg unna. Ikke forsøk å megle, ring heller politiet hvis det ser ut til å være nødvendig.

• Hvis du tror noen følger etter deg, vis at du er klar over det (med blikk, verbalt, kropps, osv.) skift retning – f.eks. gå over på andre siden av veien og til et sted hvor du kan få hjelp. Hold deg der det er flere mennesker. Hvis du har mobiltelefon med deg, så bruk denne for å ringe etter hjelp mens du går (politiet) – ta bilde (diskret) og send. (PS! Det er er ekstra faremoment å prate i mobiltelefonen, siden man lett blir mindre oppmerksom på omgivelsene.)

• Ser du at det står en gjeng eller en person på fortauet lengre fremme som kan være en trussel, så snu/gå over på andre siden av veien og velg en alternativ rute.

• Legg merke til hva som foregår rundt deg, se deg rundt – er det noen potensielle trusler?


Spørsmål
Jeg har trent kampsport i flere år, trenger jeg virkelig dette?

Svar
Hvis du trener en kampsport med et scenario som bruker blokkeringer og defensive bevegelser, kan du få store problemer om du skulle komme ut for en livstruende situasjon. Dette gjelder spesielt hvis det systemet du trener ikke har integrert våpentrening (kniver, klubber og skytevåpen).

Hvorfor kan dette være farlig? Fordi alle systemene du leser om og har tilgang til å trene i nå, er ikke designet for bruk i liv og død situasjoner. De er beregnet til sport og andre ikke dødelige situasjoner. Det er noen som påberoper seg å være dødelige eller ha dødelige teknikker, men mesteparten av disse vil sannsynligvis ikke fungere i en reell situasjon. Ingen trener for disse scenarioene, årsaken er at de færreste er kompetente til å trene deg raskt opp i kunnskapen om å «Avlive den eller de som prøver å drepe deg.»

En annen sak er det stresset en slik situasjon medfører og dette er noen av de reaksjonene kroppen din gjør når du frykter for livet ditt.

• Tap av kontroll over blære og tarmfunksjon - i en stress situasjon vil kroppen kvitte seg med alt overflødig.

• Vasokonstriksjon - blodet forlater ekstremitetene til fordel for viktige organer og de store muskelgruppene. Dette vil redusere blødninger fra skader i armer og ben - men resultatet er;

• Tap av finmotorikk - du får problemer med å utføre oppgaver som krever koordinasjon.

• Selektiv hørsel - du hører bare det som er relatert til trusselen, ikke hva som foregår rundt deg - i tillegg vil du i ettertid ha glemt mye av det som har hendt og det du husker er i gal rekkefølge.

• Selektivt syn, tunnel syn - du ser kun det som er rett foran deg.

• Tap av dybde persepsjon

• Etter som du opplever sterkere frykt, får du nedsatt kompleks motorikk (f.eks. problemer med å knytte hendene) og den kognitive prosessen svekkes (du får problemer med å snakke sammenhengende og kan ikke føre en samtale)

Dette er noe av det som kan utsette oss for et fatalt resultat;
• Manglende kunnskap om hvordan man skal håndtere en fysisk konfrontasjon.
• For dårlig forfatning til å kunne håndtere en fysisk konfrontasjon.
• Forvente at en angriper "samarbeider" med deg ved å bruke samme kampsport som du er kjent med.
• Å bruke en gammeldags kampsport mot dagens beste kampmetoder.
• Prøve å imitere en action helt, når du er utsatt for et ekte overfall.
• Bli hissig/sinna, istedenfor å la motstanderen være den som mister temperamentet sitt.
• La være å holde deg til et offensivt handlingsmønster helt til angriperen er satt ut av spill.
• Oppholde deg i nærheten av angriperen etter at du har satt han ut av spill.
• Ikke være oppmerksom på omgivelsene.
• Sunn fornuft, hvordan gjøre bruk av denne i dagliglivet.
 

"Trikset til å unngå voldelige konfrontasjoner, er å gjenkjenne hvilke veier som leder til vold for så å kunne velge en annen vei"
Øystein Henriksen
Her kan du laste ned artikkelen
Ønsker du å bruke denne artikkelen, kan den lastes ned på linken under. Klikk på kontakt og fortell hvor du vil bruke den.
Artikkelen må brukes i sin helhet, uten endringer og med link tilbake til denne siden.
Hvis du vil redigere artikkelen så er det vanligvis greit, ta kontakt så finner vi en løsning.
Last ned artikkel
Returner fra Blind Vold til Personlig Trener Hjem

Returner fra Blind Vold til Selvsikkerhet

Share this page:
Enjoy this page? Please pay it forward. Here's how...

Would you prefer to share this page with others by linking to it?

  1. Click on the HTML link code below.
  2. Copy and paste it, adding a note of your own, into your blog, a Web page, forums, a blog comment, your Facebook account, or anywhere that someone would find this page valuable.

Mental Trening

Les Magasinet Her

Les Mental Trening Her

Full Pakke...TAI CHI
-
Her lærer du deg helt praktisk, raskt & effektivt et komplett system for Helse, Selvforsvar, Indre Fred & Stressmestring.
Du får også en metode som med 10min. daglig trening, gir deg styrke, kondisjon og fleksibilitet. (10 ganger, kursavgift kr 1900¨.- Ring eller bruk kontaktform for påmelding. Tlf nr i linken under. ) 
Meld deg på idag.

GRATIS Tai Chi Dvd

Se vår meny her


MEDIA
Stress ned & sov bedre med Tai Chi & Chi Gong

Indre fred mot Voldtekt

Yoga for helse & velvære

Fra Allers & TV Telemark
GRATIS Tai Chi Dvd


TwinDragonsAcademy
Spesial laget cd med bineural waves, for trening og læring
The Zone
For dyp meditasjon
Deep Meditation

Bli Selvsikker & Offensiv
Ta kontakt for dato
Ta full kontroll over livet ditt. Eliminer frykt, angst, stress, sinne
Her bruker vi Effektiv Nærkamp som verktøy for å programmere inn et offensivt handlings og tankesett.


Dette sier en kursdeltager

Se VIDEO her!